Koop je tickets

Katwijk aan den Rijn is jarig en dat gaan we vieren.

Hoe zit dat dan, met de verjaardag van ons dorp? Hoe weten we dan wanneer het dorp precies is ontstaan? Het jaartal van het ontstaan van een dorp of stad wordt in de regel afgeleid vanaf het moment dat de naam in officiële documenten wordt vermeld. Voor ons dorp is dit 800 jaar geleden, als Katwijk aan den Rijn voor het eerst wordt genoemd in een oorkonde die Floris IV graaf van Holland hier ondertekend “Gedaan in het jaar der genade 1224 29ste van de lentemaand bij de Rijn te Catwijck”.

Graaf Floris IV verblijft dan vermoedelijk in kasteel ’t Sandt. Dit kasteel is in der jaren verwoest tijdens verschillende conflicten in het graafschap Holland. Het kasteel is verdwenen maar daar gaan we dit Najaarsfeest verandering in brengen. Kasteel ’t Sandt zal voor even weer terugkeren in ’t Sandt.

Tijdens het Najaarsfeest gaat Katwijk aan den Rijn terug in de tijd. De rijke historie van ons dorp willen we uitgebreid voor het voetlicht brengen. Speciale gast tijdens het Najaarsfeest is de familie Van Wassenaer van Catwijck. De telgen van deze familie zijn gedurende 800 jaar aan ons dorp verbonden geweest als ambachtsheren en vrouwen van beide Catwijcken en ’t Sandt.

Nog steeds heeft Katwijk aan den Rijn een ambachtsheer uit deze familie. Mr. A.G.J. baron van Wassenaer van Catwijck, is de huidige heer van beide Catwijcken en ’t Sandt. Het zal een bijzonder feest worden met een historisch karakter. De Rijnstraat is hiertoe al vrolijk versierd.

X