24aug10:00- 12:00za 24 aug. Schapendrijven10:00 - 12:00 Zanderij

ORANGE VALLEY FESTIVAL

Na een jarenlange teruggang van het aantal gescheperde kuddes en daarmee ook herders is er momenteel in Nederland weer een opgaande trend te zien in de begrazing met schapen. Naast begrazing op traditionele locaties als de heide is er ook een grote groei aan de hoeveelheid stadsbegrazing.

Stadsbegrazing helpt het verhogen van de biodiversiteit. Door het grazen van de schapen blijft de bodem open. Voedingsstoffen komen beter beschikbaar voor planten en kruiden én insecten overleven op deze manier beter. De schapen eten ongewenste plantensoorten, zoals distel en berenklauw, hierdoor zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. Via hun hoeven en vacht verspreiden de schapen veel bloemzaden.

De eerste Europese wedstrijden schapendrijven vonden meer dan honderd jaar geleden plaats in het noorden van Wales. Een goed getrainde hond maakt het leven van een herder een stuk gemakkelijker. De herder kan samen met zijn hond een grote kudde schapen beheren. En dat met minimale stress voor de schapen.

Noordwijktrial organiseert wedstrijden clinics en trainingen schapendrijven.

Tijdens de demo op Orange Valley Festival zullen verschillende aspecten uit het schapendrijven te zien zijn,  waarbij uitleg wordt gegeven hoe dit zowel in de sport als in het dagelijks herderswerk terug komt.

Zaterdag 24 augustus van 10:00 uur tot 12:00 uur in de Zanderij in Katwijk aan den Rijn.

(Zaterdag) 10:00 - 12:00

Zanderij